جایگزینهای خوب برای یوتیوب درآینده نزدیک .شماره 2
۱. Vimeo
ویمئو یک سایت میزبانی ویدیو است که نسبت به سایر سایتها تمایل بیشتری به میزبانی از ویدیوهای باکیفیت دارد. محتواهای هنری زیادی مثل موزیک ویدیوی بندهای کمتر شناخته شده، محتواهای مربوط به مد و زیبایی و فیلمهای کوچک و مستقل در این سایت پیدا میشود. برخلاف یوتیوب تجربهی کاربری ویمئو خیلی خاصتر است و روی صفحهی اصلی این سایت ویدیوهای دستچین شدهتری دیده میشود. علاوه بر این روی ویدیوها تبلیغات وجود ندارد. ویدیوهای مشابه، یا نظرات تنفرآمیز یا سیستمهای پلیلیست پیچیده در این سایت چندان به چشم نمیخورد، چون هدف ویمئو ارائهی یک تجربهی کاربری تمیز و مینیمال است. اگر به دنبال محتواهای تجاری نظیر تریلر فیلمها یا آهنگهای پاپ هستید این سایت بهترین گزینهی در دسترس نیست. اما اگر به دنبال یک محتوای خاص و مستقل هستید، ویمئو گزینهی خوبی است.
البته در این سایت هم برای سازندگان محدودیتهایی وجود دارد. مثلاً در هر هفته امکان آپلود کردن ۵۰۰ مگابایت فایل وجود دارد که با پرداخت پول میتوان آن را تا ۵ گیگابایت هم افزایش داد. این قانون اعمال شده تا از ازدیاد ویدیوهای اسپم و بیکیفیت جلوگیری شود، ولی همین تصمیم باعث شده سازندهها نتوانند به طور منظم ویدیو آپلود کنند. این پلتفرم برای کسانی مناسب است که هر از گاهی میخواهند یک ویدیوی مستقل باکیفیت آپلود کنند.
۲. Daily Motion
دیلی موشن یک سایت اشتراکگذاری ویدیوی بزرگ و احتمالاً بزرگترین رقیب یوتیوب است. تعداد کاربران این سایت بسیار زیاد میباشد و در سراسر جهان توسط بازدیدکنندگان و سازندگان مختلف استفاده میشود. اگر از یوتیوب زیاد استفاده میکنید، در این سایت احساس غریبگی نخواهید کرد، هرچند ظاهر آن کمی سنتی به نظر میرسد. ویدیوهای پیشنهادی صفحهی اول بیشتر از این که نشان از ویدیوهای باکیفیت داشته باشد، به نظر شبیه تلهای برای ترغیب شما به کلیک کردن است. دیلی موشن برای عموم کاربران رایگان میباشد، به همین خاطر برای برخی از کارها گزینهی خوبی به حساب میآید. اگر میخواهید موزیک ویدیوی یک آهنگ پاپ را ببینید که ویدیوی آن در یوتیوب موجود نیست، احتمال آن که ویدیوی مربوطه در دیلی موشن موجود باشد زیاد است. علاوه بر این قسمتهای مختلف برنامههای تلویزیونی و فیلمها هم در این شبکه وجود دارد و میتوانید به تماشای آنها بنشینید. با این حال، ایراد این سرویس این است که این ویدیوها معمولاً رزولوشن بسیار پایینی دارند و تجربهی کاربری خوبی را منتقل نمیکنند.
سازندههایی که سیستم کاری یوتیوب را فارق از محدودیتهای دست و پاگیر آن مثل کپی رایت میخواهند، میتوانند از دیلی موشن استفاده کنند. محدودیتهای ویدیویی این سایت بسیار کم است. هر کاربر میتواند یک اکانت رایگان ساخته و ویدیوهای ۶۰ دقیقهای یا ۴ گیگابایتی آپلود کند، ویدیوهایی که حداکثر رزولوشن آنها باید ۱۰۸۰p باشد.
۳. Twitch
اگر به تماشای ویدیوهای زنده علاقه دارید، حتماً دلتان میخواهد که از توئیچ استفاده کنید. ویدیوهای زنده به خصوص در میان جامعهی گیمرها طرفداران زیادی دارد. آنها به انجام بازیهای مختلف میپردازند و دربارهی گیمپلی یا مسائل معمولی زندگی با هم حرف میزنند. هر کسی میتواند این ویدیوها را ببیند و با بخشی که در هر ویدیو به شکل یک پیامرسان طراحی شده با صاحب ویدیو صحبت کند. سازندههای پرطرفدار میتوانند برای یک ویدیو هزاران یا حتی دهها هزار مخاطب جمع کنند. البته انواع دیگری از پخش زندههای تکی هم در این سایت وجود دارد؛ مثلاً بعضیها در حین سرهم کردن کامپیوترهای جدید یا مرتب کردن کمد وسایل از خودشان پخش زنده میگذارند. ولی عمده فعالیت سایت مختص پخش زندهی بازیها است.
اگر به دنبال ویدیوهای قدیمی یا برنامههای تلویزیون و سینما هستید، و از بازیها هم لذت نمیبرید، شاید توئیچ به درد شما نخورد. ولی این سرویس برای کسانی که به دنبال پخش زندهی بازیها هستند عالی است. حتی در صورت نداشتن تجارب فنی کافی یا سختافزارهای رده بالا نیز سازندهها به راحتی میتوانند پخش زندهی خود را شروع کنند. با این وجود درآمد سازندگان از این ویدیوها در مقایسه با یوتیوب خیلی کمتر است.
۴. Metacafe
متاکافه یک سایت قدیمی میزبانی ویدیو است که در سال ۲۰۰۳ تاسیس شد. این سایت در سالهای گذشته از مشکلات زیادی جان سالم به در برد، و قبل از این که دوباره باز شود یک بار فروخته و بسته شد. حالا تمرکز سایت بر روی ویدیوهای کوتاه ۹۰ ثانیهای است. اکثر ویدیوهایی که آپلود میشود توسط جامعهی غیرحرفهایها ساخته شده و بیشتر حالت سرگرمی دارد. اگر به دنبال توضیح دقیق یک موضوع پیچیده یا یک مجموعه ویدیوی حرفهای هستید این سایت به کارتان نمیآید، ولی اگر به دنبال ویدیوهای کوتاه و بامزهای هستید که توسط افراد معمولی ساخته شده، متاکافه مناسب شما است.
محتواهایی که در صفحهی خانگی این سایت قرار داده شده بیشتر از این که باکیفیت باشد به دنبال جذب کلیک شما است، اما آپلود و پخش ویدیو در این سایت به نظر خیلی بهتر از یوتیوب کار میکند (چون همه میدانند که آپلود ویدیو در یوتیوب چقدر مشکل است). با این حال، مخاطبان این سایت در مقایسه با سایر رقبا بسیار ناچیز هستند.
۵. Vevo
اگر میخواهید موزیک ویدیو ببینید، ویوو بهترین گزینهی موجود است. این سایت میزبان ویدیوهای رسمی بسیاری از هنرمندان میباشد، ویدیوهای آن همیشه باکیفیت و تماشای ویدیو در آن لذتبخش است. اساساً به جز موزیک ویدیو و محتواهای مربوط به موزیکها چیز دیگری در این سایت وجود ندارد، بنابراین با هدف یافتن آموزش، نقد و بررسی یا سایر محتواهای یوتیوبی سراغ این سایت نروید. وقتی ویوو را باز میکنید، لیست پرطرفدارترین موزیک ویدیوهای موجود را در بالای صفحه میبینید. همچنین گزینههایی برای جستجوی موزیک ویدیو بر اساس ژانر یا گشتن بین پلیلیستهای شاخص، هنرمندان محبوب و موارد این چنینی هم وجود دارد.
همهی اینها باعث شده ویوو به محل مناسبی برای کشف هنرمندان تازهکار و لذت بردن از ویدیوها بدل شود. با این حال، این سایت پلتفرمی برای محتواهای موسیقیایی رسمی است و تنوع ویدیویی ندارد. علاوه بر این، کاربران هم نمیتوانند روی آن ویدیو آپلود کنند و فقط نقش تماشاگر را دارند. با این حساب این سایت سرویسی برای تماشای محتواهای ویدیویی است نه میزبانی از آنها.
۶. Flickr
آیا میدانستید که علاوه بر تصویر میتوانید در فیلکر ویدیو هم آپلود کنید؟ بله، میتوانید، و روز به روز هم بر محبوبیت این سایت به عنوان یک سرویس میزبانی ویدیو افزوده میشود. شما به راحتی میتوانید در این سایت اکانت رایگان بسازید و ویدیوهای خود را با کیفیت HD روی آن آپلود کنید. هر اکانت یک ترابایت فضای ذخیرهسازی دارد و از شر تبلیغات هم راحت هستید. اگر ویدیو تولید میکنید، این سایت آمارهای جالبی در اختیار شما قرار میدهد تا ببینید کدام تصویر یا ویدیو محبوبتر از بقیه بوده است. تنها ایراد این پلتفرم این است که طول هر ویدیو نباید بیشتر از ۹۰ ثانیه باشد.
گرایش ویدیوهای فلیکر، مثل تصاویر آن، بیشتر به سمت جنبهی هنری و تجربی ماجرا است. در این سایت نمیتوانید محتواهای تجاری پیدا کنید (چون ناقض کپی رایت تلقی شده و به سرعت حذف میشود) ولی تا دلتان بخواهد ویدیوی شخصی و هنری وجود دارد. اگر از فرمت اسنپچت یا استوریهای اینستاگرام خوشتان میآید اما به دنبال چیزی هستید که عمومی و ماندگار باشد، فلیکر در اختیار شما است. چیدمان سایت تمیز و شیک است و گشتن در آن حس خوبی به کاربر القا میکند، ولی در حال حاضر شکل کلی سایت بیشتر به نفع تصاویر است و محتویات پیشنهادی هم بیشتر از جنس تصاویر میباشد.
جمعبندی
اگر عاشق تماشای آنلاین ویدیو هستید، باید بدانید که یوتیوب تنها گزینهی موجود نیست. یوتیوب سایتی فوق العاده و پر از محتواهای شگفتآور است، ولی به عنوان یک سایت هم برای سازندگان و هم برای تماشاگران مشکلات زیادی دارد. سازندهها از پشتیبانی ضعیف، قابلیتهای از رده خارج و بلااستفاده و نبود ابزارهای لازم برای حفظ امنیت و پیشگیری از آزار گلایه میکنند. کاربران هم از شکل خستهکنندهی جستجو در سایت ناراضیاند و میگویند ویدیوهای باکیفیت زیر تلی از محتواهای جاذب کلیک دفن شده است. به همین خاطر خیلیها به دنبال جایگزینی برای یوتیوب میگردند.
این سرویس با سلطهی عظیم خود بر سر بازار پخش ویدیو، از رنج گستردهای از ویدیوها میزبانی میکند. اگر به دنبال جایگزینی برای یوتیوب هستید، بهتر است به دنبال سایتی باشید که به طور تخصصی میزبان ویدیوهای مدنظر شما است؛ مثلاً توئیچ برای تماشای زندهی بازیها، ویمئو برای ویدیوهای مستقل و ویوو برای موزیک ویدیوها. قطعاً هیچ سایتی به تنهایی نمیتواند جای یوتیوب را بگیرد، اما با ترکیبی از چند سایت مختلف که به برخی از آنها اشاره کردیم میتوانید به جایگزینی مناسب برای این سرویس دست پیدا کنید.
نظرتان چیست؟ از یوتیوب لذت میبرید یا شما هم دوست دارید از یک سرویس دیگر استفاده کنید؟ کدامیک از جایگزینهای بالا را بیشتر میپسندید؟ دیدگاههای خود را از بخش نظرات با ما در میان بگذارید.