پردازندهی گرافیکی یا GPU ج پی یو چیست؟
GPU مخفف Graphical Processing Unit به معنای واحد پردازش گرافیکی است و همانطور که از نام آن پیداست، مسئولیت نمایش تصاویر و ویدیوها روی مانیتور را بر عهده میگیرد. البته کامپیوترها بدون پردازندهی گرافیکی نیز میتوانند اعمالی را انجام دهند ولی برای اتصال یک مانیتور به کامپیوتر نیازمند یک پردازندهی گرافیکی هستیم. در برخی از شرایط برای استفاده از سیستمهای کامپیوتری که مانیتور ندارند (مثل برخی از سرورها) از سیستم دستوری ترمینال استفاده میشود و دستورات از آن طریق به کامپیوتر ارسال میشوند.
تفاوت پردازندهی گرافیکی و پردازندهی اصلی یا به عبارت سادهتر CPU و GPU در این است که پردازندهی گرافیکی در پردازش مقدار زیادی داده استاد است چرا که باید حداقل میلیونها و بلکه بیلیونها محاسبه را تنها در ۱ ثانیه انجام دهد.
تعداد هستههای GPU بسته به سازندهی آن متفاوت است. انویدیا و ایامدی دو تولیدکنندهی بزرگ تراشهی گرافیکی برای کامپیوترها هستند و دو سبک متفاوت در طراحی واحد پردازش گرافیکی انتخاب کردهاند. انویدیا سعی میکند توان بیشتری را در هستههای کمتری متمرکز کند در حالی که ایامدی برای افزایش قدرت پردازش سعی کرده از هستههای بیشتر با توان کمتر استفاده کند.
یک کارت گرافیک معمولی انویدیا دارای ۶۸ هسته است در حالی که یک کارت گرافیک معمولی ایامدی حدود ۱۵۰۰ هسته دارد اما در عین حال قدرت پردازش این دو تراشهی گرافیکی تقریباً مشابه است.
انواع GPU
واحد پردازش گرافیکی در متداولترین شکل خود یک کارت گرافیک است که عموم کاربران با آن آشنایی دارند. کارت گرافیک را میتوان در شکاف پیسیآی اکسپرس (یا در گذشته ایجیپی) مادربورد قرار داد و از آن استفاده کرد.
شاید اصطلاح گرافیک آنبورد را شنیده باشید، منظور از این نوع واحد پردازش گرافیکی این است که تراشهی گرافیکی به صورت مجتمع در مادربورد تعبیه شده است و قطعهی جداگانهای نمیباشد.
شیوهی امروزیتر طراحی واحد پردازش گرافیکی چیزی است که به وجود APUها منجر شده و در ادامه به آن میپردازیم.